Si et sents identificada amb algú que compta els dies fins a les vacances, però després no pots relaxar-te mentre hi ets i et sents culpable per no gaudir del moment, això és per a tu. O si ets d’aquelles persones que mai es gasta un euro extra en si mateixa i, en canvi, ho estalvies tot per a la jubilació pensant que llavors ho gaudiràs, també t’interessa.
Aquí tens un “flash” de realitat: no ens convertim automàticament en persones felices quan anem de vacances, ni comencem a gastar sense pensar quan ens jubilem. Són hàbits que hem anat creant al llarg del temps i que ens defineixen, així que hem de practicar per convertir-nos en la persona que volem ser.
Primer de tot, aquest article no es tracta de gastar a dojo o viure de manera irresponsable. Es tracta de com moltes de nosaltres vivim esperant aquest dia màgic que potser mai arribarà. I, mentrestant, passem el nostre dia a dia infelices, insatisfetes i amb problemes de salut mental perquè suportem tot això fins que arriben aquestes breus (i sovint idealitzades) vacances o la jubilació.
Com més gran sigui la diferència entre la vida que imagines i la teva rutina diària, més infeliç seràs. Aquest patiment, amb els seus hàbits i efectes sobre la salut, és un interès compost que no vols pagar.
En lloc d’això, et proposo aspirar a tenir “Tots els Dies Meravellosos“. Aquest és un interès compost del qual realment vols beneficiar-te!
Aquí tens algunes preguntes que t’ajudaran a arribar-hi:
Què t’inspira de les vacances?
Pensa en el que t’agrada fer durant les vacances. Més enllà de desconnectar de la feina, reflexiona sobre aquests tres aspectes:
- Alegria: Quines experiències t’aporten alegria i plaer? Pensa en les activitats que fas, les converses que tens o l’actitud que tens en aquell moment.
- Ordre: Què fa que les vacances et semblin més organitzades o netes? Pot ser l’entorn físic, l’espai digital, o la rutina que segueixes.
- Domini: Fas alguna activitat durant les vacances que et fa sentir que aprens alguna cosa nova o millores una habilitat que ja tenies? Per exemple, llegir o aprendre una nova manualitat.
Ara pensa en com aquestes coses falten en la teva vida diària, fent-te sentir infeliç o ressentida.
Això no va de queixar-se per coses superficials, però sovint aguantem situacions que ens treuen energia sense que ens n’adonem. Pensa en el malestar que provoca una migranya i el relleu que sents quan desapareix. Això és similar a moltes petites molèsties que suportem cada dia.
Per exemple, potser t’agrada que a l’hotel et canviïn els llençols cada pocs dies, o que tot estigui ordenat i sense desordre. O bé, t’agrada tenir 15 minuts al dia per llegir tranquil·lament. Aquestes són coses que podries incorporar a la teva rutina diària.
Escriu les cinc coses principals que podries afegir o treure de les categories d’Alegria, Ordre i Domini. Després, encercleu allò que serà més fàcil d’implementar però que tindrà un gran impacte.
Què et molesta mantenir en el teu dia a dia?
Una de les coses més importants que he après és que el veritable cost d’una cosa no és el preu que pagues, sinó el que et costa mantenir-la. També hi ha coses que continuen donant beneficis.
Pensa en els diners: hi ha alguna subscripció que et molesta pagar, encara que sigui una petita quantitat? Tens cinc serveis de streaming per si de cas? Potser estalvies pocs diners si cancel·les alguna, però et sentiràs alliberada emocionalment. En temps de crisi econòmica, per quines altres coses pagues de manera recurrent que podries eliminar?
Com diu l’expert financer Ramit Sethi: “Retalla sense pietat en les coses que no t’importen i gasta en allò que t’agrada”. Això és una victòria segura.
També pensa en altres coses que mantens però que no t’aporten gaire valor:
- Rituals: Quins hàbits tens que et roben temps sense adonar-te’n?
- Relacions: Hi ha alguna relació que costa mantenir però que ho fas per quedar bé? Potser és amb alguna persona tòxica o ambivalent.
- Identitats: Quines imatges de tu mateixa et costa mantenir? Per exemple, sempre voler agradar a tothom o fer la feina dels altres perquè no saps dir que no.
Quina bellesa del dia a dia no notes?
Visc a Reus, una ciutat petita. Pot semblar avorrit, però he après a veure la bellesa en els petits detalls de cada racó i moment del dia. Vaig decidir gaudir de cada vista i racó de la meva ciutat, i he redecorat el pis per fer-ho més agradable. Els caps de setmana, m’escapo a la natura, ja sigui a la muntanya o a la platja.
A vegades és tan simple com prendre un cafè en un lloc nou, passejar per un carrer on no havia estat abans, o córrer per una nova ruta. Això em permet nodrir les meves necessitats introvertides.
També m’agrada fer activitats socials, descobrir la cultura, l’arquitectura i la gastronomia de la ciutat. Sempre hi ha alguna cosa nova per descobrir, fins i tot a prop de casa.
Quines mentalitats et limiten?
Les històries que ens expliquem sovint ens controlen sense que ho sapiguem. Per exemple, si vas créixer veient els teus pares patir, potser creus que aquest també és el teu destí. Però cada generació té les seves necessitats i reptes diferents.
Potser penses que és superficial voler ser feliç, o algú t’ho ha dit. Però la idea no és perseguir la felicitat constantment, sinó ser conscient dels moments d’alegria, plaer o satisfacció.
Si hi ha algun problema de salut mental que et fa difícil el dia a dia, recorda que hi ha ajuda disponible.
Fer aquests canvis també implica renunciar a alguna cosa. Pot ser una manera antiga de viure o alguna comoditat que havies donat per feta. Però pensa en com de diferent seria la teva vida si t’hi comprometessis.
Com puc fer temps per a la vida que vull?
Una de les excuses més habituals que sento (també de mi mateixa) és: “No tinc temps“.
Però la veritat és que perdem molt de temps cada dia en coses que no ens interessen gaire. Per exemple, una reunió podria ser un correu electrònic o un missatge ràpid, si ens prenguéssim tres minuts per organitzar els nostres pensaments abans.
Així que, per a tasques com organitzar els teus espais digitals o eliminar el desordre físic, reserva temps al teu calendari, seu i fes-ho. Després premia’t.
Dissenyar una bona vida requereix esforç. És fàcil llegir alguna cosa inspiradora i entusiasmar-se, però crear una vida que realment t’agradi requereix planificació i dedicació.
Fonts
- “L’art de viure” d’Epictet (disponible en català i espanyol): Aquest llibre tracta sobre com trobar felicitat i satisfacció en la vida diària mitjançant la filosofia estoica, que posa èmfasi en l’acceptació del present i el control de les emocions.
- “Com et menges el món?” de Ramit Sethi: Aquest llibre és molt útil per a aquells que volen prendre el control de les seves finances personals i viure una vida que realment els faci feliços, similar al que es menciona en el teu text. Sethi promou la idea de gastar en allò que importa i eliminar les despeses innecessàries.
- “El poder del ara” d’Eckhart Tolle (disponible en espanyol): Un altre llibre essencial per a aquells que volen viure més conscients i presents, enfocant-se en la satisfacció diària en lloc d’esperar moments futurs.
- “Rendirse no es una opción” de Ramón Campayo (disponible en espanyol): Aquest llibre ofereix eines per superar obstacles mentals i millorar la nostra rutina diària per tal de viure amb més plenitud.
Vols rebre més reflexions com aquesta? Subscriu-te!
Conclusió
Una amiga em va preguntar en broma: “Estàs dient que si prengués un croissant de mantega i un espresso, la meva vida seria bona?”
Vaig reconèixer que sóc afortunada de poder gaudir d’aquests petits plaers diaris, però el que volia dir és que aquests moments són com un botó de reinici personal. Cadascuna té els seus propis reinicis; pot ser tan senzill com respirar profundament tres vegades.
És fàcil criticar una manera de viure diferent perquè sembla que fins ara ho hem estat fent “malament”. Però no hi ha ni bé ni mal. Simplement estem vivint el millor que sabem, i no hi ha res de dolent en provar una nova manera de viure si volem un estil de vida diferent.
Són les petites coses, aquells moments simples i quotidians, els que poden tenir un gran impacte en la nostra vida. Sovint, no calen grans canvis o esdeveniments espectaculars per trobar més felicitat o satisfacció, sinó que són els petits detalls, els petits plaers diaris, els que poden marcar la diferència en com ens sentim i en la qualitat de la nostra vida.
En resum, són les petites accions i eleccions diàries les que acumulen i acaben tenint un efecte profund en el nostre benestar general.
Us ha agradat la reflexió? Etiqueta @nodreixlanima a Instagram i etiqueta #nodreixlanima
Comparteix aquest article!
Sobre l’autora
Àngels Folch
Fundadora de Nodreix l’ànima
Em caracteritzo per ser una persona optimista, entusiasta i apassionada. Espero que aquesta web reflecteixi la meva passió per la vida, les meves aficions i els coneixements que he adquirit al llarg dels anys. Vull que sigui un espai on puguis trobar inspiració, aprendre coses noves i, sobretot, gaudir del camí, igual que jo.