Creixement personal - Ment

Quatre maneres de refredar la teva actitud defensiva

El nostre cervell ens posa naturalment a la defensiva, però hi ha passos que podem fer per cultivar més humilitat.

Fins i tot un expert en humilitat ha de treballar dur per obrir la seva ment i reduir la seva actitud defensiva. Però, per què molestar-te?

La importància de la humilitat

La humilitat és una virtut humana infravalorada però molt important. La gent prefereix una parella o un amic humil, en part perquè indica confiança i fiabilitat. Per avançar intel·lectualment com a societat o com a individus, hem d’admetre el que sabem —i, més important, el que no sabem— i ser curiosos, oberts a noves idees i disposats a escoltar. De la mateixa manera, reconèixer que la nostra pròpia visió del món és una de les moltes maneres de relacionar-nos amb el món ens ajuda a navegar per un món cada cop més global i interconnectat.

Quan aprenem a domar els nostres instints defensius, ens obrim a tots els beneficis que pot oferir la humilitat.

Per què estem tan a la defensiva?

Una dura veritat sobre l’ésser humà és que estem naturalment a la defensiva, i aquesta actitud surt de diverses maneres.

El desig de tenir raó

Primer, tenim el desig de tenir raó. Volem que les nostres opinions siguin validades per altres persones. Normalment, això vol dir que ens fem amics de persones que comparteixen les nostres creences i tendim a evitar les persones amb opinions diferents. Quan ens equivoquem, busquem maneres de demostrar que tenim raó, fins i tot a costa de les nostres relacions. La nostra voluntat de tenir raó fa que sigui difícil rebre comentaris.

La necessitat de certesa

També desitgem certesa. No ens agrada “no saber” i la nostra cultura considera qualsevol manca de coneixement com a dolenta. Tot i això, la vida és incerta, i com que som capaços de projectar mentalment al futur, imaginem diversos escenaris que inclouen tant possibilitats positives com negatives. Aquesta incertesa genera ansietat i altres malalties mentals, ja que ens aferrem a la certesa quan podem i evitem la incertesa sempre que sigui possible.

Interpretar el món segons el nostre esquema

Finalment, actuem a la defensiva perquè interpretem el món segons el nostre propi esquema mental. Som experts a ignorar la informació que contradiu les nostres creences preexistents i a prestar atenció només a la que les confirma. Això ens impedeix veure quan actuem a la defensiva.

Vols rebre més tips semblants de Creixement Personal? Subscriu-te!

No hem pogut validar la seva suscripció.
Has fet la teva suscripció a Nodreix l'ànima.

Com cultivar la humilitat

Aquestes veritats sobre nosaltres són difícils d’acceptar, però hi ha maneres de superar les nostres tendències defensives. Aquí tens quatre passos per cultivar la humilitat.

Afirmar àrees de significat

Quan la nostra visió del món està amenaçada, responem defensivament protegint altres àrees de significat a la nostra vida. Per exemple, si ens desafien en les nostres creences religioses o polítiques, ens afanyem a defensar altres aspectes del nostre sentit de la vida. Això ofereix una pista sobre com podem ser menys defensius: construint significat en àrees de la nostra vida que ens facin sentir segurs i amb un propòsit.

Afirmar àrees de significat pot ajudar-nos a respondre amb menys autoprotecció. La investigació suggereix que les relacions, l’autoestima, la certesa i els valors són intercanviables en certa mesura. Per exemple, si un fracàs professional afecta la teva autoestima, pots trobar sentit en altres àrees importants de la vida.

Reconèixer les teves pròpies limitacions

La humilitat implica reconèixer tant les fortaleses com les debilitats. Admetre els nostres defectes permet que les crítiques o comentaris negatius siguin menys amenaçadors. Si sabem que som limitats, és més fàcil acceptar que ens podem equivocar.

En el món interdependent del segle XXI, ningú pot fer-ho tot sol. La interdependència ens permet reconèixer les nostres limitacions i veure-les com una oportunitat per col·laborar i créixer junts.

Diversifica les teves inversions socials

Les nostres defenses sovint es veuen reforçades per persones que comparteixen les nostres creences. Per això, és important tenir una xarxa social diversa, amb persones que aportin perspectives diferents. Això ens ajuda a ser més oberts a noves idees i redueix les respostes defensives davant punts de vista divergents.

Busca demostrar-te que estàs equivocat

Finalment, un pas important per desenvolupar la humilitat és intentar demostrar-te que estàs equivocat. Això implica buscar informació que contradigui les teves creences i qüestionar els teus arguments. El propòsit no és canviar d’opinió, sinó adonar-se que altres persones intel·ligents poden pensar de manera diferent.

Aquest exercici t’ajudarà a evitar una ment tancada i a millorar la teva presa de decisions.


Conclusió

Aquestes pràctiques per reduir la defensa i cultivar la humilitat són difícils, però valen la pena. A poc a poc, poden obrir la ment i conduir a una vida més rica i significativa.

Us ha agradat aquest l’article? Etiqueta @nodreixlanima a Instagram i etiqueta #nodreixlanima

Comparteix aquest tip


Sobre l’autora

Àngels Folch

Fundadora de Nodreix l’ànima

Em caracteritzo per ser una persona optimista, entusiasta i apassionada. Espero que aquesta web reflecteixi la meva passió per la vida, les meves aficions i els coneixements que he adquirit al llarg dels anys. Vull que sigui un espai on puguis trobar inspiració, aprendre coses noves i, sobretot, gaudir del camí, igual que jo.


Què t’ha semblat aquest tip sobre com aprendre a estar menys a la defensiva? Puntua’ho

Valora aquest post

Please Login to Comment.