Creixement personal - Ment

El valor del treball a l’ombra. Inicia’t-hi


Quan penses en paraules com “vergonya” o “por”, què et plantegen? És algun aspecte de tu mateix en què prefereixes no pensar? Bé, felicitats, perquè potser acabes de trobar la teva ombra. Dins d’ella hi ha un dels treballs interiors més durs, però que val la pena, que podem fer com a persones.

Aquí, aprofundim en què consisteix el treball a l’ombra, com començar i per què és tan important, segons les idees plantejades per Tara Swart, Ph.D. en el seu llibre El principio (The Source).

El “jo ombra”

La idea del jo a l’ombra va ser popularitzada pel psiquiatre i psicoanalista Carl Jung, i segons la neurocientífica i autora Tara Swart, Ph.D., està compost per les parts de tu mateix que rebutges o prefereixes no veure. “Estan en la teva personalitat”, explica Swart, “però ets cec davant d’ells perquè no els vols veure”.

Com es forma el jo ombra

Segons Swart, la raó per la qual rebutges aquests aspectes de la teva personalitat es remunta a la infància. Quan som joves, depenem dels nostres pares o cuidadors principals per sobreviure i ens adaptem a la seva manera de fer. Per exemple, si un cuidador et renya per ser franc, és possible que comencis a evitar expressar-te obertament a partir d’aquell moment.

Aquestes experiències s’interioritzen i es converteixen en missatges que enterrem dins del nostre subconscient, i poden generar detonants que, tot i que no sempre són evidents, afecten les nostres reaccions i relacions amb els altres.

Tots tenim una ombra?

Resposta curta: . Resposta llarga: Sí, però potser ho sentiu anomenar amb un altre nom.

El concepte de l’ombra és àmpliament acceptat en la psicologia analítica, però també es pot veure com una forma d’autoreflexió o autoexamen. Independentment del terme que es faci servir, el treball a l’ombra busca ajudar-nos a fer conscient l’inconscient.

Quan s’integra correctament, aquesta consciència ens pot ajudar a gestionar millor la nostra salut mental i les nostres relacions.

Com començar el treball d’ombra

Aleshores, com es fa realment aquest treball? Segons Tara Swart, es tracta de portar la ment inconscient a la nostra consciència per tal d’entendre millor els nostres patrons de comportament. Es pot fer amb l’ajuda d’un terapeuta, però també de manera individual, a través de l’examen de pensaments, sentiments i suposicions.

Swart recomana fer preguntes objectives i explorar creences antigues sobre nosaltres mateixos. La idea és que una entitat més objectiva (com un terapeuta o fins i tot el mateix procés d’escriure en un diari) ens proporcioni un mirall per veure les parts que ens costa acceptar.

Avantatges del treball a l’ombra

El treball d’ombra pot tenir diversos beneficis, com:

  • Connectar amb la intuïció: Aprofitant aspectes que potser hem reprimit, com la confiança en la nostra intuïció o instints.
  • Alliberar-se de l’ombra inconscient: Quan ignorem les nostres ombres, aquestes poden controlar-nos, però fer-les conscients ens permet alliberar-nos i evitar que ens governin.
  • Acceptar els nostres punts forts: A vegades, amaguem coses bones de nosaltres perquè no ens creiem dignes. El treball a l’ombra ens ajuda a recuperar aquests dons.
  • Fer un pas cap a l’autorealització: Entendre les nostres ombres és essencial per aconseguir un desenvolupament personal complet i convertir-nos en la millor versió de nosaltres mateixos.

Quan feu treballs d’ombra, tingueu en compte…

  • Compte amb els desencadenants: Com deia Jung, “Tot el que ens irrita dels altres ens pot portar a una comprensió de nosaltres mateixos”. Això pot ajudar-nos a identificar les nostres ombres.
  • Doneu-vos gràcia: El treball a l’ombra no és gens fàcil. És important ser compassius amb nosaltres mateixos en aquest procés.
  • Demaneu ajuda als altres: Si el treball a l’ombra et genera dolor o patiment, potser és el moment de buscar l’ajuda d’un professional.

Hi ha moltes maneres d’abordar-ho, depenent de les vostres preferències, que inclouen exercicis de base, afirmacions i diaris terapèutics com a algunes opcions.

Vols rebre els últims articles al correu? Subscriu-te!

No hem pogut validar la seva suscripció.
Has fet la teva suscripció a Nodreix l'ànima.

Exercicis i instruccions per començar amb el treball d’ombres:

Pensa en algú que t’activa.

Una manera en què ens apareix l’ombra és en allò que ens sembla més desagradable o difícil dels altres. Sovint, aquestes imatges són un reflex de parts de nosaltres mateixos que trobem desagradables.

Per tant, un bon lloc per començar amb el treball a l’ombra seria pensar en algú que et molesti i reflexionar sobre què té aquesta persona que també podria estar dins teu, diu. Per esbrinar-ho, recomana que et facis preguntes suaus com ara:

  • Què hi ha d’aquesta persona que no m’agrada?
  • Trobo que de vegades tinc alguns d’aquests mateixos trets?
  • Què fa que sigui tan difícil estar al seu voltant?
  • Quines parts de mi anima aquesta persona quan estic al seu voltant? I com em sento amb aquesta part de mi mateix?

Examineu el vostre arbre genealògic.

T’ofereixo un altre exercici inicial per submergir només la punta dels dits dels peus en el treball d’ombra: analitzar el vostre arbre genealògic.

Fes un arbre genealògic dels teus dos grups d’avis, tots els teus ties i oncles, i els teus pares, perquè són les generacions per sobre de tu, els atributs -bons i dolents- podrien estar en tu. Aquesta pràctica consisteix a ser prou honest per dir: “Estima la meva família, però un dels meus oncles beu massa“.

El següent pas és mirar realment totes aquelles qualitats que existeixen a la vostra família i preguntar-vos si hi ha alguna d’aquestes coses en vosaltres.

Enfronta la teva ombra.

Un altre exercici consisteix a meditar i enfrontar-se a la teva pròpia ombra. Un cop tingueu una visió clara (o almenys una mica clara) dels aspectes del vostre jo ombra, podeu començar el treball d’enfrontar-los i alliberar-los amb afirmacions positives com ara:

  • Deixo que l’ombra més fosca que està enterrada dins meu s’alliberi.
  • Allibero la por; Allibero el dubte; Allibero la vergonya; Allibero la inseguretat.

Conclusió

En aquesta vida, algunes de les nostres millors lliçons vindran de mirar les parts de nosaltres mateixos que amaguem. Perquè quan podem treure la nostra ombra a la superfície, curar i integrar aquestes lliçons a les nostres vides, evolucionem de manera exponencial. Després de tot, va ser Jung qui va dir: “No hi ha cap consciència sense dolor“.

Us ha agradat aquest l’article? Etiqueta @nodreixlanima a Instagram i etiqueta #nodreixlanima

Comparteix aquest article!


Sobre l’autora

Àngels Folch

Fundadora de Nodreix l’ànima

Em caracteritzo per ser una persona optimista, entusiasta i apassionada. Espero que aquesta web reflecteixi la meva passió per la vida, les meves aficions i els coneixements que he adquirit al llarg dels anys. Vull que sigui un espai on puguis trobar inspiració, aprendre coses noves i, sobretot, gaudir del camí, igual que jo.


Què t’ha semblat aquest article sobre el treball a l’ombra? Qualifica-ho

Valora aquest post

Please Login to Comment.